© Laurens Kolks, foto: Bart Slegers

Laurens Kolks – Roadside Communicator

Publiceren in de publieke ruimte

In deze workshop verkennen we gezamenlijk allerlei berichten met 4 oktober 2018 – de dag waarop het Studium Generale plaatsvindt – als publicatiedatum, om vervolgens (middels gezamenlijke tekstredactie) te bepalen welke korte tekst we fysiek in de openbare ruimte van Breda zullen publiceren. We selecteren met andere woorden een klein stukje van de vluchtige dagelijkse actualiteit, en concretiseren deze in de vorm van een monumentaal tekstfragment op een specifieke locatie in de Bredase openbare ruimte; een locatie waar de door ons vormgegeven tekst communiceert naar een publiek van al dan niet toevallige passanten.

De stedelijk omgeving kan dan ook gelezen worden als één groot communicatieplatform waarop uitingen van zeer uiteenlopende aard strijden om de aandacht van het passerende publiek. Bewegend door de stad wordt je immers blootgesteld aan een waar bombardement van boodschappen: vakkundig op gevels aangebracht of in een opwelling in bomen gekerfd, commercieel of ideologisch, legaal of illegaal, ter lering of vermaak, van verkeersaanduidingen tot liefdesverklaringen, van tags tot stickers, van verkiezingsposters tot krijttekeningen, van professioneel ontworpen lichtreclames tot zelfgemaakte affiches…

Als communicatieplatform maakt de stedelijke omgeving zichzelf kenbaar als een politieke arena: een strijdtoneel van verschillende actoren met doorgaans uiteenlopende en vaak conflicterende belangen. Een mozaïek van overtuigingen en daarmee verbonden houdingen en gedragingen. De stad toont zich bovendien als een message board: een forum waaraan stedelingen in allerlei hoedanigheden deelnemen. Een permanente informatiestroom waarop stedelingen wel móeten reageren door deze te filteren, betekenis te geven, en/of zich er actief van af te sluiten.

Bio
Laurens Kolks (Zwolle 1976) is ontwerper en socioloog. In zijn werk legt hij zich toe op projecten voor de openbare ruimte. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn de Nederlandse bestemmingsdrang en de maakbaarheid van ruimtelijke ervaringen: het landschap als ontworpen product. Kolks’ werk bestaat hoofdzakelijk uit plaatsgebonden ontwerpen met een tijdelijk of permanent karakter, variërend in schaal van meubelstukken en decors tot complete interieurs en bouwwerken. Zijn onderzoek en teksten adresseren onderwerpen binnen de sociologie en design.

Laurens Kolks is docent aan de AKV|St.Joost en onderzoeker bij Caradt. Hij was gastdocent aan de Gerrit Rietveld Academy, Delft University of Technology, MA+U Tilburg, Willem de Kooning Academy en SUPSI, Lugano.

Om je in te schrijven voor deze workshop, klik hier.

> website Laurens Kolks
> The Attraction of the Generic

© Laurens Kolks

© Laurens Kolks

© Laurens Kolks

© Laurens Kolks

© Laurens Kolks

© Laurens Kolks

Workshop info